Varningsmeddelande

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
Att motivera sig själv i motvind


Att motivera sig själv i motvind
30 minuter
Pia Lobry
Pia Lobry

Äventryraren Pi Lobry startade sitt första företag bara 18 år gammal. Lobry älskar utmaningar, och har bland annat med den första helt kvinnliga expeditionen seglat över Antarktis, rundat cap horn och seglat solo över atlanten.

Någonstans kanske framgång kokar ner till den egna prestationen (även som del i ett lag) och att man orkar driva på och motivera sig själv även när allt går emot och det känns omöjligt och alltför krävande.

Att förvänta sig att bli motiverad av andra/en coach /chef, riskerar skapa en genväg till att skylla på omständigheterna och då är det lättare att ge upp. Bättre då att öva på att motivera sig själv.

Kanske är det hur vi tänker som avgör om vi hittar en lösning att ta oss förbi de där hindren eller om vi låter dem stoppa oss. Tänk om vi då kunde lura vår hjärna att jobba för oss och inte emot?

Att lura min stackars hjärna, det har jag övat mycket på! I den här korta föreläsningen berättar jag några exempel från alla de motgångar jag mötte under min solokappsegling över Atlanten -32 dygn ensam på en 6.50 meter kort segelbåt i konkurrens med 70 andra. Erfarenheterna därifrån använder jag dagligen - även om jag i vardagen slipper vakna var 20:e minut för att kolla utkiken.
Jag försöker berätta hur jag ser på mål och delmål. Hur man bryter negativa spiraler och tips på hur man vänder dem uppåt igen, mot flow. Hur ständigt utvidgade bekvämlighetsramar kan göra motgångarna mindre aggresiva och hur hjärnan kan ge igen och lura mig så jag tror att jag kan bestämma över vinden.

Förhoppningsvis får ni med er lite verktyg eller idéer som ni kan prova nästa gång hjärnan säger NEEEEJ. För kanske, kanske var det egentligen bra att det hände…